Kategóriák
Regisztráció
Cikkszám: 563673
5999885196890

KILISTÁZVA - Szőlőcukor natúr 75g Kazy

karton=24db
  • Leírás, adatok
  • Kompatibilitás
  • Kapcsolódó cikkek
  • Hasonló cikkek
  • Hírek, letöltések

Leírás

Mire jó a szőlőcukor?

A májból a glükóz azokhoz a szervekhez kerül, amelyeknek éppen energiára van szükségük – ha például szellemi tevékenységet végzünk, az agyba, ha sportolunk, akkor az izmokhoz. A sejtek aztán oxigén segítségével „elége­tik” a cukrot, és az így keletkezett energiát az adott tevékenység elvégzé­sére fordítják (például az izomrostok összehúzására és ellazítására). A szén­hidrátok valamennyi anyagcsere-folyamatának ugyanaz a végterméke: szén-dioxid (CO2) és víz.

Ha egyetlen szervnek sincs szüksége energiára, a glükóz elraktározódik. Ekkor a májban a szénhidrátlebontás folyamatának fordítottja játszódik le, vagyis a szőlőcukor ismét összetett szénhidráttá, glikogénné (keményítővé) alakul. A glikogén, amely a májban tárolódik, temérdek (százezres nagy­ságrendű) egymással összekapcsolt glükózmolekulából áll. Szükség esetén ezek aztán megint lebomlanak, és a véráram útján eljutnak azokhoz a sejtekhez, amelyeknek tápanyagra van szükségük.

Az izmok szintén képesek szőlőcukorból glikogént előállítani (izomgliko­gén), ám csupán csekély mennyiségben. Ez az elsődleges energiaforrás, ha fizikai erőt fejtünk ki. Amennyiben azonban ez nem elég, a szervezet a máj „raktárkészleteit” használja fel. Egyébként a szervezet csupán korlátozott mennyiségű szénhidrátot képes raktározni. A máj általában egy napra való energiához szükséges glikogént, azaz hozzávetőleg 150 grammnyit tárol, bár ez a fizikai megterhelés függvényében erősen változhat. A test teljes izomzata ehhez nagyjából még ugyanennyit tud hozzátenni.

A szőlőcukor mint építőanyag

A glükóz sokrétű feladatainak csupán az egyike az energiaellátás biztosí­tása. A szőlőcukor sok más anyagcsere-folyamatban részt vevő anyag építőköve, fontos alkotóeleme például a nukleinsavaknak és a fehérjék egyes részeinek.

A glükóz és az egyéb cukrok zsírokkal alkotott vegyületei, a glikolipidek a sejtmembránban találhatók. A sejtmembrán szigeteli a sejtfalat, és össze­hangolja a rajta be- és kilépő anyagok mozgását, kontrollálja a sejtek kap­csolatát a környezetükkel.

A glükóz a fehérjékkel összekapcsolódva glikoproteineket alkot, melyek hormonként szabályozó szerepet játszanak, antitestként pedig védenek a kórokozók támadásai ellen. A cukorszármazékok a porcszövet, illetve a csontok és a kötőszövet felépítésében is részt vesznek.

Hírek, letöltések

Utoljára megtekintve