Kategóriák
Regisztráció
Cikkszám: 561146
5999026353427

KILISTÁZVA - Amaránt 500g Bio NaturPiac Premium

  • Leírás, adatok
  • Kompatibilitás
  • Kapcsolódó cikkek
  • Hasonló cikkek
  • Hírek, letöltések

Leírás

AMARANTH – az „élet gabonája”

Az amarant (Amaranthus) egy kultúrnövény-nemzetség, mely a világ számos részén elterjedt. Kb. 60 faj tartozik ide, melyek virágjai sokféle színárnyalatúak lehetnek. Ezek a fajok sok tekintetben hasonlóak a Celosia fajokra.
A növény neve a görög amarantos (Αμάρανθος vagy Αμάραντος) szóból származik, melyek jelentése: „ami sose hervad”, vagy „a nem hervadó” (virág).
Fontos tápláléknövénye volt az inkáknak és az Andokban ma kiwicha néven említik.
A régi aztékok is ismerték, ők huautli-nak nevezték a növényt.
Bár néhány fajt gyomnövénynek tekintenek, a legtöbb faj értékes zöldség-, gabona- vagy dísznövény.
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae)
Nemzetség: Disznóparéj (Amaranthus)
EREDETE
- Őshazája valószínűleg Közép-Amerika, itt található a legfőbb géncentrum.
- Az aztékok, inkák egyik fő tápláléka – a kukorica és a bab mellett – az amarant volt.
- Egyes források szerint az ősi görög légiók tápláléka között is szerepelt a „Disznóparéj”.
ÉLETTANI HATÁSAI
- Az amarant aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%). Kísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke - ami hőkezeléssel még tovább fokozható - magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is. (Nem csoda, hogy a NASA az amarantot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára. Vietmayer, 1981)
- Az amarant-fehérje különösen gazdag LIZIN-ben, amely összetevő a gabonafélékből és a kukoricából nagymértékben hiányzik. Az amarant- és a búza-liszt keverékében viszont a fehérje összetétel majdnem ideális.
Az ilyen keverékből készült élelmiszerek élettani és beltartalmi jellemzői kiemelkedően jók (egy majdnem teljes aminosav-választékot kapunk), és az egészséges táplálkozás követelményeit sokkal jobban kielégítik, mint a hagyományos termékek.
- Külön említést érdemel, hogy a legújabb orvosi kutatások szerint a lizin (a fehérjét felépítő egyik aminosav), melyből az amarant kiemelkedően magas mennyiséget tartalmaz, az egyik leghatékonyabb anyag az érelmeszesedés ellen vívott harcban, valamint a kollagénépítés nélkülözhetetlen anyagaként a rákos sejtek növekedésének és a metasztázisok keletkezésének megszűntetésében, illetve ezek kialakulásának megelőzésében.
- Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amarant vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.
- Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
- Az amarant magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.
- Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, - mivel az amarant-fehérje nem tartalmaz gliadint - amelynek köszönhetően lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
- Rosttartalma alapján a koleszterin elleni küzdelemben számíthat érdeklődésre. „Az élelmirost-tartalma alapján a tészta az élelmi rostban gazdag különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek csoportjába sorolható.” (OÉTI 1096/96)
FELHASZNÁLÁSA
- Íze semleges, így sokoldalúan felhasználható, édes és sós jellegű ételek is készíthetők belőle. Az amarant tulajdonképpen egy álgabona, de felhasználása hasonló a gabonafélékhez.
- Étrendünkbe való beillesztése többféle módon is lehetséges:
- Levele, fiatal hajtásai
– spenóthoz hasonlóan elkészítve – krémlevesnek, főzeléknek fogyasztható.
- Beéret magja – legértékesebb része
- köretnek, kásának, liszté őrölve sütemények, kenyérfélék dúsítására használható,
- főzve, pirítva, csíra-zöldségként, búza helyet, illetve azzal keverve mindenféle
ételben felhasználható,
- a mag hő hatására kipattog, mint a kukorica, így közvetlenül is fogyasztható,
- felhasználható tésztafélékben, süteményekben, édességekben,
- igen jóízű és sokáig friss kenyér készül az amaranttal kevert lisztből,
- akár „hamis kaviár” is készíthető belőle,
- fel tudjuk használni palacsintatésztába, pudingok készítéséhez,
- hajdinával lisztté őrölve lisztérzékenyek számára tészták, sütemények készíthetők.
Ennél jóval sokrétűbb a pattogatott amaránt mag felhasználhatósága, amelyhez ma már a legtöbb bioboltban hozzá lehet jutni. A legegyszerűbb, ha a müzlinket gazdagítjuk vele vagy önmagában fogyasszuk . Ezenkívül a sütőipari termékeken, a leveseken, a salátákon a különböző édességeken keresztül a töltelék és panír anyagig nagy változatosságot biztosít a felhasználónak.
RECEPTEK
Amarant krémleves
Hozzávalók:
- 100g pattogatott amarant
- 1 l tiszta víz
- 1 kocka Gemüsebrühe (Zöldségkocka) sószegény
- 1 db közepes lilahagyma / póréhagyma
- 2 dl növényi tejszín
- 1 csipet borsfű
- olívaolaj
- Shoyu
Elkészítése:
- Az 1l vízbe – melegítés közben - feloldjuk a zöldségkockát és beleszórjuk az amarantot.
- Forrástól kezdve, körülbelül 10 percig kíméletesen főzzük.
- Közben apróra vágjuk a hagymát és egy kevés olajon megpároljuk.
- Ha az amarant elkészült beletesszük a párolt hagymát, borsfűvet és a tejszínt.
- Kicsit hűlni hagyjuk, turmixoljuk.
- Tetszés szerint ízesítjük.
 
Amarant kása (alaprecept)
Hozzávalók:
- 1 csésze pattogatott amarant
- 2 csésze tiszta víz
Elkészítése:
- Fedő alatt, takaréklángon kb. 20 percig kíméletesen főzzük.
- A további felhasználásnak megfelelően, tetszés szerint ízesíthetjük.
 
Inkák ősi eledele
Hozzávalók:
- 1 csésze pattogatott amarant
- 1,5 csésze pattogatott kukorica
- agavé szirup / méz
Elkészítése:
- A pattogatott amarantot és a pattogatott kukoricát összekeverjük, ledaráljuk.
- A ledarált magokat sziruppal / mézzel összekeverve kis gombócokat formázhatunk, és így csemegézhetjük.

Hírek, letöltések

Utoljára megtekintve