Kategóriák
Regisztráció
Cikkszám: 561162
5999026353694

KILISTÁZVA - Kuszkusz fehér 500g Bio NaturPiac Premium

  • Leírás, adatok
  • Kompatibilitás
  • Kapcsolódó cikkek
  • Hasonló cikkek
  • Hírek, letöltések

Leírás

NaturPiac Premium BIO Kuszkusz 500g
 
A kuszkusz eredendően egy Észak-Afrikából származó étel, egyfajta tészta, amely úgy készül, hogy durumbúza-daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás. A kuszkusz Észak-Afrikában ezer éve nemzeti eledel. Sokféleképpen nevezik, minden afrikai nép máshogyan. Európában a szicíliai kuszkusz terjedt el, elsősorban Franciaországban.
Kuszkusznak nevezzük az alapanyagot is, és a belőle készülő, sokféle ételt is.
Felhasználási módja rendkívül változatos: ehető zöldséges raguk köreteként, de készíthető belőle saláta vagy előétel is paradicsommal, különféle nyers zöldségfélékkel és rengeteg zöldfűszerrel, elsősorban petrezselyemmel, korianderrel és mentával, régiók és ízlésük szerint. Édességnek is finom, tejjel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel.
Elég másfélszeres forró vízzel vagy alaplével felönteni és lefedni, majd amikor a szemek megdagadnak, ízesíthetjük, és már fogyaszthatjuk is. Persze az igazi kuszkuszt gőz felett, vagy a már készülő szósz felett speciális, szűrőszerű edényben főzik. A szemek, miközben megduzzadnak és megpuhulnak, magukba szívják az étel gőzét és aromáját.
 
A kuszkuszból készülhet egy jellegzetes saláta is, amelyet hagyományosan „tabulé”-nak nevezünk. Az arab országokban nagyon elterjedt, frissítő, fűszeres étel, elkészítése pedig igen egyszerű. A kuszkuszt szárazon összekeverjük sóval, meglocsoljuk egy kevés olajjal, majd lobogó, forró vizet öntünk rá, lefedjük, és pár percig állni hagyjuk. Tetszőleges zöldségeket (paradicsom, uborka, paprika, répa), valamint sok petrezselymet és koriandert aprítunk, és mindezt hozzákeverjük a megpuhult kuszkuszhoz. Olajjal, ecettel fűszerezzük, néhány óra alatt összeérleljük.
A tabulé készítése során Európában inkább a bulgur vagy a kuszkusz dominál benne, a fűszerek és a zöldségek mellett. Sok változata létezik a közel-keleti konyhában. Van, aki apróbb szemű bulgurt (ajánljuk: NaturPiac Premium Bio Bulgur 500g, cikksz. 561160), mások kuszkuszt használnak bele.
Legegyszerűbb elkészítési módja: tegyük egy nagyobb hőálló tálba a kívánt mennyiségű (kb. 60g/személy) kuszkuszt, majd forró vízzel öntsük le. Takarjuk le az edényt és hagyjuk ázni a szemeket kb. 5 percig. Villával összekeverve válasszuk szét a szemeket.

NaturPiac Premium BIO Kuszkusz tápanyagtartalma (100g termékben):
Energia – 1481 kJ/349 kcal
Fehérje – 12,0g
Szénhidrátok – 77,4g
- ebből cukor – 0,8g
Zsírok – 0,6g
- ebből telített – 0,1g
Rost – 3,9g
Nátrium – 0,01g
Páratartalom – 12,5g
Só – 0,0g
 
Glutént tartalmaz (búza). Egyéb allergizáló összetevőtől és adalékanyagtól mentes.
 
Sárga színű, búzára jellemző illattal és ízzel.
 
Származási ország: Olaszország.
 
Száraz, hűvös helyen tárolandó.

Hírek, letöltések

Utoljára megtekintve