Kategóriák
Regisztráció
Cikkszám: 561145
5999026353410

KILISTÁZVA - Quinoa 200g Bio NaturPiac Premium

  • Leírás, adatok
  • Kompatibilitás
  • Kapcsolódó cikkek
  • Hasonló cikkek
  • Hírek, letöltések

Leírás

Quinoa
A quinoa - amellett, hogy nagyon jóízű - rendkívül tápláló, számos betegség megelőzésében és gyógyításában vállal szerepet. Rendszertanilag nem gabona, hanem egy Chenopodium növénycsalád gyümölcse – gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, magas a fehérje tartalma, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Ezen kívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.
Leggyakrabban gluténmentes diétáknál, életmódváltásnál és gyomorpanaszok esetén alkalmazzák sikerrel, valamint a migrénes fejfájás esetén a pácienseknél tapasztalható enyhülés, ha áttérnek quinoában gazdag étrendre. A migrén mellett még javasolják cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék.
A quinoa íze diós, kifejezetten kellemes, ezért is könnyen válhat a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájává.
A boltokban háromféle quinoával találkozhatunk. A köles és a szezámmag közötti mérettel bíró quinoaszemek elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A szín és az íz között némi összefüggés tapasztalható. A legenyhébb ízű a fehér mag, a piros és a fekete kissé ropogósabb szerkezetű, és cseppet erőteljesebb aromájú.
Ha quinoát vásárolunk – legyen az bármilyen színű – minden esetben alaposan mossuk meg, mert önvédelmi okokból a növényen található egy szaponin nevű kesernyés réteg, amit csak tisztességes mosással tudunk eltávolítani. Abban az esetben is érdemes átmosni, ha a csomag, amit vettünk mosottnak hirdeti a benne lévő magokat. A rajta található anyag, a szaponin nagyon hasznos, mert távol tartja a rovarokat és a madarakat a növénytől, és így feleslegessé teszi, hogy azt bármilyen vegyi anyaggal kezelni kelljen.
A quinoa ideális köretnek, de készíthetünk vele salátákat, használhatjuk töltelékhez, illetve reggeliként is remekül megállja a helyét. Főzése egyszerű, a mosást követően, kétszeres vízben - forrást követően fedő alatt - pároljuk nagyjából negyed óráig. Utána tálalható.
Reggeliként való felhasználásakor a quinoát főzhetjük tejben, majd adhatunk hozzá vékonyra gyalult almát, fél marék mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt és egy kis fahéjjal gazdagíthatjuk. Cukorral vagy mézzel ízesíthetjük, ízlés szerint.
Származási hely: Peru.
 
RECEPTEK
Gluténmentes (lisztmentes) diós quinoa szelet
Hozzávalók: (egy csésze 2,5 dcl)
1 csésze quinoa
2 csésze víz
1/4 tk só
4 tojás
1/4 csésze tej (szerintem elhagyható)
2 evk kókuszolaj olvasztva
4 evk barna cukor
1 evk méz
1 tk vaníliapor
1 tk őrölt kardamom
kb. 10 dkg dió darálva, vagy összetörve
A quinoát megfőztem a két csésze vízben a pici sóval. Szépen felszívta a vizet és morzsásra hűlt. A tojásokat felvertem, a cukorral, mézzel, fűszerekkel, tejjel, majd beleöntöttem a kihűlt quinoát és a diót és alaposan elkevertem. Sütőpapíros tepsibe öntöttem és 180 fokon addig sütöttem, míg a felszíne megszilárdult.
Quinoa kelkáposzta fasírt, kalciummal dúsítva
Hozzávalók 14 normál méretű db-hoz:
1 kis fej, 500 g friss kelkáposzta
200 g főtt quinoa (én 150 g nyers quinoát tettem oda főni, ebből 460 g főtt quinoa lett)
3 nagyobb egész tojás
1 közepes fej fehér hagyma vagy vöröshagyma
4 csapott teáskanál fokhagyma granulátum vagy 2 nagyobb gerezd friss fokhagyma
4 csapott evőkanál szelénes Kalciton (Dénes Natura termék: szezámpehely, zabkorpa, natrium szelenit)
1 nagyobb csipet friss snidling
Fűszerek: Himalaya só, frissen őrölt bors, római kömény kb. 2 csapott teáskanál de elhagyható)
Pici kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés:
A kelkáposztát vágjuk össze és sós vízben főzzük meg. Ezután csepegtessük le és ha hűlt akkor vágjuk még kisebb darabokra. Ha ezzel megvagyunk a benne maradt vizet nyomkodjuk ki belőle és tegyük félre.
A quinoát öblítsük át folyó vízben, majd kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük puhára. Egy szűrő segítségével csepegtessük le és hűtsük ki.
Közben a hagymát pici kókuszolajban pároljuk üvegesre, a végén hozzátehetjük a fokhagymát csak oda ne égjen.
Ha a fentiekkel elkészültünk a kelkáposztát, a quinoát, a tojásokat, a fűszereket, az üvegesre párolt hagymát tegyük egy tálba, keverjük össze. A kezünkkel csináljunk gombócokat, picit lapítsuk ki és tegyük az olajos serpenyőbe sülni. Ha az egyik oldala szép barnára megsült, fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is halvány barnára.
Tipp:
A masszába lehet tenni sajtot, parmezánt.
 
 

Hírek, letöltések

Utoljára megtekintve