Dióliszt 500g Paleo
Kitűnő paleolit alapanyag igazi ínyenceknek.
A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj zsírszegényített diópogácsájának őrölt formája a dióliszt. Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.
Szintén lehet palacsinta tésztákhoz, lazacos halételekhez fogyasztani.
Kiszerelés: 500g
Receptek
Tejszínes csokitorta diólisztből
Összetevők:
Tészta:
10 dkg étcsokoládé (70%-os)
300 ml tejszín
3 tojás
18 dkg cukor
6 dkg vaj vagy margarin
20 dkg dióliszt
Krém:
6 dl tej
2 cs. tejszínes pudingpor
15 dkg cukor
15 dkg margarin
vagy ezek helyett 500 ml tejszín (hűtés után felverve)
Továbbá:
porcukor
1. Lépés
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A csokit összeolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal vagy margarinnal. De ne forraljuk fel!
2. Lépés
Miután kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját és a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Ha túl sűrűnek látnánk a tésztát kevés tejszínnel vagy tejjel lazíthatunk rajta. Sütőpírral bélelt vagy kikent tortaformában előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.
Rácson hűtjük.
3. Lépés
A krémhez kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd csomómentesre főzzük. Ha kihűl, a margarinnal selymes állagúra dolgozzuk. A tortát óvatosan félbevágjuk. Megszórjuk porcukorral a széleit és oldalát.
4. Lépés
A krém felét ráhalmozzuk és kicsit “kócosra” igazítjuk. Itt-ott túlnyomva a szélein. A maradék krémet a tetejére rendezzük és kanállal megpaskoljuk, hogy itt is “kócos legyen”. Ha még szeretnék, tovább csinosíthatjuk, pl. reszelt csokival vagy kandírozott, ehető virágokkal (ibolya, árvácska, rózsa).
Tipp: A dióliszt nagyon sok folyadékot felvesz, hasonlóan a teljes kiőrlésű liszthez.
A belőle készült piskótaszerű tészta, rendkívül omlós de kényes is, így vágásnál, kenésnél hímes tojásként vigyázzunk rá, mert könnyet törhet, a sűrűbb krém pedig leránthatja a tészta felső rétegét kenés közben.
Diós-fügelekváros keksz diólisztből
Összetevők:
10 dkg dióliszt
20 dkg sima vagy rétes liszt
10 dkg darált dió
2 tk. sütőpor
10 dkg margarin
1 cs. vaníliás cukor
1 tojássárgája
2 csapott ek. fügelekvár (lehet más lekvár is)
1. Lépés
A hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk, majd kb. 30 percre fagyasztóba tesszük. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Ez is sütőfüggő, figyeljük, ne égjen meg!
2. Lépés
Miután két adag sült a 2-nál még melegebb a sütő, így hamarabb elkészülhet! Melegen szitáljunk rá porcukrot és tegyük, jól záródó dobozba.
Szépen csomagolva, gasztroajándékként is kedveskedhetünk a különleges süteményünkkel!