A mák ősidők óta termesztett kultúrnövény. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté. A mákolaj koncentráltan tartalmazza a mákban található hatóanyagokat, mivel azok zsírban oldódnak, és így az olajba belekerülnek. Fontos, hogy hidegen sajtolt legyen a mákolaj, mert ez tartalmazza a legtöbb hasznos anyagot.
A mákolajnak nagyon előnyös a zsírsav összetétele, hasonlóan a lenmagolajhoz vagy a kendermag olajhoz. Színe világossárgától a sötétebb sárgáig terjed, íze, illata jellegzetes.
A mákolaj jótékony hatásai:
Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően segítségével megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató hatású. Mivel a mákolaj nem gyógyszer csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszú távon fejti ki. Tudományos kutatások kiderítették, hogy rendkívül magas a foszfor tartalma, amely elsődlegesen felelős a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba történő beépüléséért. A mákolaj több mint 50 %-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, omega-6 telítetlen zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a vér összes és LDL-koleszterin szintjét.
A mákban – és ezáltal a 100%-os hidegen sajtolt mákolajban is - mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható.
Felhasználása:
Reggeli turmixokhoz, müzlikhez, készételekhez, palacsinta töltelékekhez 1-2 kiskanállal hozzákeverve, illetve pirítósra csepegtetve. A 100%-os hidegen sajtolt mákolaj kiváló saláta olaj is.
Tárolás:
Napfénytől védve 15 °C alatt tároljuk! Felbontás után javasolt hűtőszekrényben tartani.