Leírás
A citromsav egy természetes vegyület, amely sok gyümölcsben és néhány zöldségben is előfordul, jellemzően a savanyú ízhatásúakban. Különösen sok található a citromban, amelytől a nevét is nyerte. Képlete: C3H4(OH)(COOH)3 vagy C6H8O7. Élelmiszeripari adalékanyag neve E330 és talán az összes közül ez az egyik legveszélytelenebb. Természetes citromléből nagy mennyiségben előállítható, de szintetikus úton is létre lehet hozni, mint tette azt Scheele először 1784-ben.
Az élelmiszeriparban széleskörűen használják, háztartási szinten alkalmas például befőzéskor lekvárok, befőttek ízének javítására, enyhe savanyítására, levesek, főzelékek ízesítésére, sütemények, kelt tészták adalékanyagaként. Kenyérsütéskor például egy keveset a kovászhoz keverve markánsabb, karakteresebb kenyeret tudunk sütni vele. Otthoni készítésű limonádék, szörpök, teák ízesítésére is alkalmas.
A másik nagy felhasználási területe a háztartási vízkőoldás, tisztítás a wc-től a fürdőszobán át a konyháig, fő előnye, hogy lényegesen veszélytelenebb, mint akár az ecet, akár más tisztító és vízkőoldó szerek. Bár viszonylag gyenge sav, gyermek kezébe azonban ez sem való, legyünk körültekintőek felhasználásakor.
Kávéfőző vízkőtlenítésére az ecethez hasonlóan alkalmas, annak szúrós, visszamaradó szaga nélkül. Forraljunk egy adag vizet a főzőben, majd átöblítjük és máris főzhető benne az új adag kávé mellékíz és kellemetlen illatok nélkül.