Kategóriák
Regisztráció
Cikkszám: 561820
5998778311778

KILISTÁZVA- Aszalt vörösáfonya 1000g

  • Leírás, adatok
  • Kompatibilitás
  • Kapcsolódó cikkek
  • Hasonló cikkek
  • Hírek, letöltések

Leírás

Aszalt vörösáfonya 1000g

 

Összetevők: szárított vörösáfonya, cukor, napraforgó olaj

 

A vörösáfonya hegyvidéki növény, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje.
Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. Magyarországon a Kőszegi-hegységben, a Mecsekben a Zemplénben, az Őrségben, Göcsejben él. Levelei télen is élénkzöld színűek.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. Gazdag A-, B-, C-, és E-vitaminban. Flavonoid-tartalma miatt érvédő hatású. Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, sejtregeneráló, méregtelenítő. Antioxidáns tartalma sokoldalú védelmet nyújt a szervezetnek. Hatással van a húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére.
Esősorban nyersen fogyasztják, de sokrétű a felhasználása. Kompót, pudingok, lekvár, dzsem, mártások, édes rizs készíthető belőle. Süteményekben, müzlikben finom.
A vörös áfonya aszalt formában is értékes táplálék.

 

100 gramm vörösáfonya tápértéke:
   kcal: 321
   fehérje: 0
   szénhidrát: 79
   zsír: 1 

 

Recept: áfonyás zabpehely

Hozzávalók:
- 5 dl víz
- só
- 8 evőkanál zabpehely (80-100 g)
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 marék aszalt áfonya
- kb. 3 dkg durvára vágott dió
- 1 evőkanál lenmag
- 2 evőkanál méz
- 1 bögre tej

Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet a sóval, és lassú tűznél kevergetve adjuk hozzá a zabpelyhet. Állandó keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Forgassuk bele a diót, a lenmagot, a fahéjat, az áfonyát. Fedjük le és néhány percig hagyjuk állni. Tejjel és mézzel tálaljuk.



 

Hírek, letöltések

Utoljára megtekintve